Gelagat PM yang ceria...hehehe

Posted by Putra Alam Maya on 8:47 AM comments (0)








tak bla nyer deorang nih semua...

KAYU kaji cuaca

Posted by Putra Alam Maya on 6:35 AM comments (0)







This is very funny...harap2 korunk yang baca nih tahu ape maksud yang cube di sampaikan..mendalam sungguh setiap pengertian yang di bawa kat sini....

have a nice day...

Mana datang nyer KENTUT..

Posted by Putra Alam Maya on 9:28 AM comments (0)



1. Darimana asal Kentut ?
Dari gas dalam usus. Gas dalam usus berasal dari udara yang kita telan, gas yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia dan gas dari bakteri perut.

2. Apa komposisi Kentut ?
Bervariasi. Makin banyak udara anda telan, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut (oksigen dalam udara terabsorbsi oleh tubuh sebelum sampai usus). Adanya bakteria dan reaksi kimia antara asam perut dan cairan usus menghasilkan karbondioksida. Bakteria juga menghasilkan metana dan hidrogen. Proporsi masing-masing gas tergantung apa yang anda makan, berapa banyak uidara yang tertelan, jenis bakteri dalam usus, berapa lama kita menahan kentut. Makin lama menahan kentut, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut karena gas-gas lain terabsorbsi oleh darah melalui dinding usus. Orang yang makannya tergesa-gesa kadar oksigen dalam kentutnya lebih banyak karena tubuh tidak sempat mengabsorbsi oksigem.

3. Kenapa Kentut berbau busuk ?
Bau kentut karena kandungan hidrogen sulfida dan merkaptan. Kedua senyawa ini mengandung sulfur (belerang). Makin banyak kandungan sulfur dalam makanan anda, makin banyak sulfur dan merkaptan diproduksi oleh bakteri dalam perut dan makin busuklah kentut anda. Telur dan daging berperan besar dalam menghasilkan bau busuk kentut. Kacang-kacangan berperan dalam memproduksi volume kentut dan bukan kebusukannya.

4. Kenapa Kentut menimbulkan bunyi ?
Karena adanya vibrasi lubang anus pada saat kentut diproduksi. Kerasnya bunyi tergantung kecepatan gas.

5. Kenapa Kentut yang busuk itu hangat dan tidak bersuara ?
Salah satu sumber kentut adalah bakteri. Fermentasi bakteri dan proses pencernaan memproduksi panas, dan hasil sampingannya adalah gas busuk. Ukuran gelembung gas lebih kecil, hangat dan jenuh dengan produk metabolisme bakteri yang berbau busuk. Ini kemudian menjadi kentut, walau hanya kecil volumenya tapi SBD (Silent but Deadly).

6. Berapa banyak Kentut diproduksi dalam sehari ?
Rata-rata setengah liter sehari dalam 14 kali kentut.

7. Mengapa Kentut keluar melalui lubang dubur ?
Karena density-nya lebih ringan, mengapa gas tidak melakukan perjalanan ke atas ? Tidak demikian. Gerak peristaltik usus mendorong isinya ke arah bawah. Tekanan di sekitar anus lebih rendah. Gerak peristaltik usus menjadikan ruang menjadi bertekanan, sehingga memaksa isi usus termasuk gas-ganya untuk bergerak ke kawasan yang bertekanan lebih rendah, yaitu sekitar anus. Dalam perjalanan ke arah anus, gelembung-gelembung kecil bergabung menjadi gelembung besar. Kalau tidak ada gerak peristaltik, gelembung gas akan menerobos ke atas lagi, tapi tidak terlalu jauh karena bentuk usus yang rumit dan berbelit-belit.

8. Berapa waktu yang diperlukan Kentut untuk melakukan perjalanan ke hidung orang lain ?
Tergantung kondisi udara seperti kelembaban, suhu, kecepatan dan arah angin, berat molekul gas kentut, jarak antara transmitter dengan receiver. begiotu meninggalkan sumbernya, gas kentut menyebar dan konsenstrasinya berkurang. Kalau kentut tidak terdeteksi dalam beberapa detik berarti mengalami pengenceran di udara dan hilang ditelan udara selam-lamanya. Kecuali kalau anda kentut di tempat sempit seperti lift atau mobil, konsentrasinya lebih banyak sehingga baunya akan tinggal dalam kurun waktu lama sampai terserap oleh dinding.

9. Apakah setiap orang Kentut ?
Sudah pasti, kalau masih hidup. Sesaat setelah matipun orang masih bisa kentutJose.

10. Betulkan laki-laki kentut lebih sering daripada perempuan ?
Tidak ada hubungannya dengan gender. Kalau benar, maka perempuan menahan kentutnya dan saat kentut banyak sekali jumlah yang dikeluarkan.

11. Saat apa biasanya orang Kentut ?
Pagi hari saat di toilet, yang disebut “morning thunder”. Kalau resonansinya bagus, boleh kedengaran diseluruh penjuru rumah.

12. Mengapa kacang-kacangan menyebabkan banyak kentut ?
Kacang-kacangan mengandung zat gula yang tidak bisa dicerna tubuh. Zat gula tersebut (raffinose, stachiose, verbascose) jika mencapai usus, bakteri di usus langsung berpesta pora dan menghasilkan gas. Jagung, kubis, susu juga penyebab banyak kentut (bukan baunya).

13. Selain makanan, apa saja penyebab Kentut ?
Udara yang tertelan, makan terburu-buru, makan tanpa dikunyah, minum soft drink, naik pesawat udara (karena tekanan udara lebih rendah, sehingga gas di dalam usus mengalami ekspansi, sehingga muncul sebagai kentut).

14. Apakah kentut sama dengan sendawa, tapi muncul di lain lubang ?
Tidak. Sendawa muncul dari perut, komposisi kimianya lain dengan kentut. Sendawa mengandung udara lebih banyak, kentut mengandung gas yang diproduksi oleh bakteri lebih banyak.

15. Kemana perginya kentut kalau ditahan atau tidak dikeluarkan ?
Bukan diabsorbsi darah, bukan hilang karena bocor. Kentut berimigrasi menuju ke bagian atas menuju usus dan pada gilirannya akan keluar juga. Jadi bukan lenyap, hanya mengalami penundaan.

16. Mungkinkah kentut terbakar ?
Kentut mengandung metana, hidrogen yang combustible (gas alam mengandung komponen ini juga). Kalau terbakar, nyalaannya berwarna biru karena kandungan unsur hidrogen.

17. Bisakah menyalakan korek api dengan kentut ?
Jangan mengada-ada ! Konsistensinya lain. Juga suhunya tidak cukup panas untuk memulai pembakaran.

18. Mengapa Kentut anjing dan kucing lebih busuk ?
Karena kucing dan anjing adalah karnivora. Daging kaya akan protein. Protein mengandung banyak sulfur, jadi kentut binatang ini lebih busuk. Lain dengan horbivor seperti gajah, kuda, kambing yang memproduksi banyak kentut, lebih lama, lebih keras bunyinya, tapi relatif tidak berbau.

19. Betulkah pening kepala kalau mencium bau kentut 2-3 kali berturut-turut ?
Kentut mengandung sedikit oksigen. Mungkin sedikit saja anda akan mengalami pening kepala kalau mencium bau kentut terlalu banyak.

20. Apakah warna kentut ?
Tidak berwarna. Kalau warnanya oranye seperti gas nitrogen oksida akan ketahuan siapa yang kentut.

21. Apakah kentut itu acid, basa, atau netral
Acid, karena mengandung karbondioksida (CO2) dan hidrogen sulfida (H2S).

22. apakah yang terjadi kalau seseorang kentut di planet venus ?
Planet venus sudah banyak mengandung sulfur (belerang) di lapisan udaranya, jadi kentut disana tidak akan banyak pengaruhnya.

The Cute Arguement

Posted by Putra Alam Maya on 9:42 AM comments (0)



Agak2 nyer you all mcm nih tak kecik2 dulu...senyum menawan aku menengok nyer..

Dara & Teruna ...

Posted by Putra Alam Maya on 6:34 AM comments (0)



adoi wat aku tergelak sakan jerk baca...
jangan terjadi kat aku ngn famly aku sudeh....heheheh

Jangan Tolong wanita CANTIK...

Posted by Putra Alam Maya on 6:53 AM comments (0)



Aku nak share ngan korng pengalaman aku nie... satu hari aku ke shopping mall.. nak beli barang~ kebetulan mase aku park kereta.. aku nampak sorang gadis kuar dari suzuki switf~ sangan mengagumkan+mengasyikkan..huuhhu.. aku tgk jewww.. hehhee layanzzz

nak di jadikan cerita~ dlam mall aku jumpe lagi die.. kali nie jarak dekat .. die ade depan aku.. huhuu~~ nak naik Asculator tu die dop depan kau... huhuu... layanzzz~~~ aku nampak kat poket belakang jeans die ade tenun name die... FIZA.. then aku pon tegur laa... panggil... FIIIZZAAAA... hehhe~~~ die pusing muka die ~ bengis+marah.. : KO TENGOK APE? hehhe~ aku sengih2 gatal2...

nak di jadikan cerita~ at the end Asculator tu.. meenah neh tersadung kakinya~dan jatuhhh... hehhhe(aku kan berdaulat)... habis barang berterabur... ~ aku pon buat2 gentle~ tolong la cik fiza nie...

entah macam mane tetiba~ menah neh jerit: TOLONG!!! PENCURI2X!!! (gile dasyat betina nie*) semua orng datang pegang aku.. then security guard bwk aku ke opis.. that betinak nak buat report polis... huhuu DASYAT~~SAYA TAK BERSALAH~(diam jewww) kebetulan handbag pompuan tu hilang jugak.. adoii.. mmg aku dituduh pencuri..(kalo aku ambik mesti ade kat tangan aku) pompuan tu cakap..: muka pencuri!!! masuk lokap la ko!!

nak dijadikan cerita.. tetibe ade la guard yg lain datang~ bawak satu handbag : kita jumpa bag nie kat toilet.. cik adik ke yg punya? hallamak..~saham kau naik# that gurl rase bersalah~

di mintak maaf sambil hulur RM100. saye pon ckp: AWAK INGAT MUKA SAYA HARGA SERATUS KE HAHHA!!! Then... die amik handphone die~ bla..bla..papa..bla..bla.. pastu kan.. die bawak kuar buku cek... die hulur kat sy cek RM3000.00
3000 tu~ saye ambik jew laaa~ sambil jalan senyummm tetiba die sound... WOI LELAKI HARGA RM3000. BLAH LA WEY.!!!... ..

Aku pon geram gle.. pusing balik ~ aku mmg nak tampar pompuan nie... aku hayun tangan kanan neh... tetibe.. ade orng pegang tangan aku nie... aku pusing muka tgk mak ku... mak aku pon ckp... AH.. BANGUN SUBUH~~
*sorry ek dramatik sket... hehhe

Selagi musim bola yang belom sudah...

Posted by Putra Alam Maya on 5:29 PM comments (0)

Memang best duk layan pak arab peminat bola..ape pon layan